Stefan Bremer

Stefan Bremer

Stefan Bremer on helsinkiläinen valokuvaaja, kuvataiteilija sekä opettaja. Hän opiskeli 1970-luvulla Taideteollisessa Korkeakoulussa (nyk. Aalto yliopisto). Siitä lähtien hän on opettanut Suomen taidekouluissa sekä Tukholman Fotoskolanissa että Göteborgin Yliopistolla. Melko suuri osa suomalaisista nuorista ja seminuorista valokuvaajista ovat olleet Stefan Bremerin oppilaina.

Bremer on vetänyt valokuvauksen intensiivityöpajoja sekä Euroopassa, Afrikassa että Aasiassa. Bremer on ollut esillä ympäri maailmaa lukuisissa yksityis- sekä ryhmänäyttelyissä ja hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa sekä yksityisissä taidekokoelmissa.

Taiteellisessa työssään Stefan Bremer on keskeisesti ollut tekemisissä ihmisten kanssa. Hän on tutkinut ihmisenä olemisen ongelmia.

Olen halunnut syventyä suomalaisen miehen ja naisen sielunmaisemaan. Olen sukeltanut sisään nuorten maailmaan ja myötäelämällä nostanut esiin erillisiä yksilöitä ja tutkinut ajan hermolla olevia trendejä ja suuntauksia. Olen halunnut tutkia päämäärättömyyttä ja ihanteiden luhistumista yhtä kiinnostuneena kuin elämässä kiinni tarrautuvaa innostusta. Olen työssäni toisaalta myös halunnut kommentoida ja osallistua poliittiseen keskusteluun moraalista ja ihanteista. Haluan polemisoida ja käyttää valokuvaa propagandan välineenä ja toimia kitkerän naurun tulkkina.”

Stefan Bremerin uudet työt käsittelevät monia valokuvauksen perusasioihin liittyviä tasoja, tutkimalla ajan elementtejä, mittakaavaa sekä valon ominaisuutta. Kamera voi rekisteröidä tuhannesosaa sekunnissa yhdessä otoksessa, viipaloida aikaa tavalla, jota silmä ei näe. Mittakaava vaihtelee mikroskooppisista partikkeleista laajoihin lintuperspektiiveihin.

Bremerille myönnettiin valtionpalkinto 1988. Hänet nimitettiin taiteilijaprofessoriksi 1999 ja hän sai Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon 2011. 

Lähde: http://www.100finnishphotographers.fi/stefan-bremer/