Luennoitsijat 2021

Tämän vuoden luennoitsijat ovat Iwona Podlasińska, Antti Karppinen, Poppis Suomela, Markus Jokela ja Niklas Meltio.

Olen Iwona Podlasińska. Valokuvaan lapsia. Työskentelin aikaisemmin arkkitehtina ja tultuani äidiksi otin esiin kamerani. Kun innostuin valokuvauksesta vuonna 2014, otin pääosin muotokuvia kahdesta pojastani. Pian huomasin, että voisin hyödyntää omia lapsuusajan tunteitani ja mielikuviani. Se inspiroi minua ottamaan lisää taianomaisia valokuvia. Ajatellessani lapsuuttani en koskaan ollut varma olivatko tapahtumat totta vai oliko näkemäni kenties mielikuvitukseni tuotetta. Muistin tunteeni ja tunnelman paremmin kuin itse tilanteen. Juuri tätä halusin tuoda esiin valokuvissani – tarinoita jostakin unelmien ja täynnä taikaa olevan todellisuuden väliltä, salaperäistä tunnelmaa ja lapsuuden mielikuvitusta.

Valokuvistani tuli suosittuja Flickr:ssä. Vuonna 2015 yksi kuvistani oli viidentenä 25 suosituimman kuvan joukossa. Vuonna 2017 voitin 1. sijan koko vuoden suosituimmalla valokuvalla Flickr:ssä.

Monet valokuvaajat ympäri maailman halusivat oppia kuvaustapani ja tapani muokata valokuvia, joten aloin matkustella tapaamaan näitä valokuvaajia ja jakaa taitojani. Kolmen vuoden aikana kävin neljällä mantereella ja 17 maassa opettaen noin 700 valokuvaajalle. Matkoillani minulla oli mahdollisuus kuvata monia paikallisia lapsia. Näiden lasten vanhemmat vastasivat kyselyihimme sosiaalisessa mediassa, minkä jälkeen kutsuimme lapset valokuvattaviksi. Otan luonnollisia ja rentoja kuvia. Lapsia pyydettiin yleensä leikkimään tavaroilla, joita olimme hankkineet heitä varten. Tehtävämme oli vangita parhaat tunteet ja tunnelmat, jotka usein kestävät vain sekunnin murto-osia. Onnistuin saamaan aikaan upean valokuvasarjan näistä lapsista ja ennen kaikkea voin antaa lasten vanhemmille lahjaksi muiston noista kallisarvoisista hetkistä.

Tuntuu, että elämäni ihmisenä ja valokuvaajana on täynnä kiitollisuutta ajatuksesta, että se mitä teen on tärkeää muillekin. Haaveeni on jatkaa matkustamista, kuvata pienimpiä ja jakaa tämä intohimoni muiden kanssa.

Antti Karppinen on kansainvälisesti palkittu kansainvälisen uran tehnyt valokuvaaja / Digital Artist. Ainutlaatuiset luovat ideat ja konseptit sekä selkeästi tunnistettava valaisu- ja käsittelyjälki ovat tunnusomaisia piirteitä hänen kuvilleen. Antti kouluttaa luovuutta, käsittelyä ja kuvaamista Suomen lisäksi myös ulkomailla. Antin yhteistyöyrityksiin kuuluvat kansainväliset yritykset kuten Elinchrom, Fuji, Chromaluxe ja Koylab ja myös Adobe Stock. 

Naparetkeilijä ja valokuvaaja Poppis Suomela on erikoistunut arktisiin oloihin viihtyen parhaiten talvisissa ja lumisissa olosuhteissa. Kuvaaminen haastavissa olosuhteissa ja eläminen sekä hiihtäminen pakkasen keskellä kiehtoo.
 
Naparetkellä kuvaajan on oltava valmiina jatkuvasti ja aavistettava kuvattavat tilanteen etukäteen. Kameran pitää olla toimintakunnossa kokoajan ja tarvittaessa laukaisuvalmiina välittömästi. Kaveria ei voi pyytää tekemään mitään uudestaan pelkästään kuvan takia. Poppiksen ainutlaatuinen kyky toimia vaistonvaraisesti ja nopeasti kameran kanssa, nähdä kuvaustilanteet ennakolta ja sommitella aiheet taidokkaasti lennosta ovat kehittyneet huippunsa kuvatessa vuosia vaativissa olosuhteissa ja nopeissa tilanteissa.
 
Valokuvaajana Poppis viihtyy ulkona kuvaten ihmisen aktiivista toimintaan luonnon keskellä niin tavallisen retkeilyn kuin erilaisten kilpailujen ja retkikuntienkin parissa. Vuosien aikana Suomela on kiertänyt kameran kanssa maapallon eri kolkissa toinen toistaan haastavammissa ympäristöissä Tiibetin vuoristosta Borneon sademetsiin, Gobin hiekkaerämaasta Etelämantereen jäälakeuksille. Suurta suosiota saavuttaneet polkujuoksutapahtumat ovat viime vuosina olleet Poppiksen erityisen kiinnostuksen kohteena.
 
Poppis on hiihtänyt Etelä- ja Pohjoisnavalle ollen 12. ihminen maailmassa ilman ulkopuolista apua molemmille navoille hiihtänyt. Poppis on julkaissut naparetkistään komeita 200 sivuisia nelivärikirjoja, joissa ainutlaatuiset kuvat arktisesta ympäristöstä pääsevät oikeuksiinsa.
 
Ulkoilu –ja retkeilytoimittajana Poppis haluaa jakaa kokemuksiaan kaikille. 30 vuoden työ varustetestaajana suomalaisissa retkeilylehdissä ja  retkeilyteollisuuden parissa on tarjonnut eturivin paikan seurata alan kehitystä. Koulutukseltaan Poppis on Teollinen muotoillija ja Diplomi-insinööri.

Markus Jokela s. 1952 on työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta1981, ensin toimittajana ja kuvatoimittajana ja vuodesta 2001 lehtikuvaajana. Jokela jäi lehdestä eläkkeelle keväällä 2019. Jokela tunnetaan Helsingin Sanomien Kuukausiliitteelle yhdessä toimittaja Ilkka Malmbergin kanssa tehdyistä reportaaseista. Ne käsittelivät usein tavallista arkista keskiluokkaista elämää.
Myös Jokelan omat projektit ovat käsitelleet samaa teema.

Jokela on palkittu useita kertoja Vuoden lehtikuva- ja Vuoden kuvajournalisti kilpailuissa Suomessa, muun muassa Vuoden kuvajournalisti -palkinnolla vuosina 2015 ja 2016. Kansainvälisessä World Press Photo-kilpailussa Jokela on palkittu kolmesti. Viimeksi 2017 World Press Photo -kilpailun pitkien valokuvaprojektien sarjassa Jokela sijoittui kolmanneksi projektillaan Table Rock, Nebraska.

Fotojournalisti Niklas Meltio on tunnettu raportoinnistaan useilta konfliktialueilta Lähi-idässä, Ukrainassa ja Afganistanissa. Tämän lisäksi hän on seurannut pakolaisvirtoja, joita kyseiset konfliktit ovat aiheuttaneet. Meltio on aina toiminut freelance kuvaajana. Hän julkaisee kuviaan myös kansainvälisisissä medioissa.

Hän on tehnyt kuvareportaaseja kriisi- ja konfliktialueilta jo vuodesta 2006 ja kahminut lukuisia alan palkintoja.

Niklas Meltion sanoin:
“Yksi kuva ei muuta mitään. Mutta kun ammattilaiset tekevät yhteistyötä ja tarinat saavat tarpeeksi suuren yleisön, voi syntyä uusia sukupolvia vaikuttajia, jotka voivat vaatia muutosta.”

https://niklasmeltio.org/blog/