LUENNOITSIJAT 2023

Perttu Saksa on valokuvaaja ja kuvataiteilija. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista 2001 ja Kuvataideakatemiasta 2008 ja on koulutukseltaan kuvataiteen maisteri

Perttu Saksa on valokuvaaja ja kuvataiteilija. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista 2001 ja Kuvataideakatemiasta 2008 ja on koulutukseltaan kuvataiteen maisteri. Saksan valokuvia ja videoita on ollut esillä lukuisissa gallerioissa ja museoissa niin Suomessa kun eri puolilla Eurooppaa. Hänen töitään on useissa julkisissa taidekokoelmissa. Hän voitti Foto Finlandia-palkinnon vuonna 2014 ja presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkkikilpailun vuonna 2018. Vuonna 2019 hän sai Pro Finlandia-mitalin. 

https://www.perttusaksa.com/


Pata Degerman on ammattimainen löytöretkeilijä ja palkittu puhuja. Hän on kiivennyt yli 200 vuorelle Etelämantereella, Grönlannissa ja Himalajassa mukaan lukien 24 ensinousua.

Pata Degerman on ammattimainen löytöretkeilijä ja palkittu puhuja. Hän on kiivennyt yli 200 vuorelle Etelämantereella, Grönlannissa ja Himalajassa mukaan lukien 24 ensinousua. Hän on johtanut lukemattomia retkikuntia arktisille alueille mutta myös esim. Amazonin ja Borneon sademetsiin. 

Hän on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto yliopisto) teollista muotoilua ja hän on toiminut suunnittelijana. Hän on tunnettu puhuja ja vuonna 2006 Speakersforum valitsi hänet vuoden puhujaksi. 

https://www.patadegerman.com/


Jaakko Heikkilä on ollut vapaa taiteilija vuodesta 1990. Hän on tehnyt kuvausmatkoja esimerkiksi Armeniaan,  Brasiliaan, Italiaan, Kuubaan, Meksikoon, Serbiaan ja Venäjälle ja hänen töitään on ollut esillä useimmissa eurooppalaisissa maissa sekä USA:ssa ja Etelä-Amerikassa.

Jaakko Heikkilä on ollut vapaa taiteilija vuodesta 1990. Hän on tehnyt kuvausmatkoja esimerkiksi Armeniaan,  Brasiliaan, Italiaan, Kuubaan, Meksikoon, Serbiaan ja Venäjälle ja hänen töitään on ollut esillä useimmissa eurooppalaisissa maissa sekä USA:ssa ja Etelä-Amerikassa. Usein valokuvien aiheina on ollut kulttuuriset identiteetit ja vähemmistöt. Kuvat ovat usein pysähtyneitä ja hiljaisia miljöömuotokuvia ihmisistä. 

Vuonna 2017 Heikkilälle myönnettiin Barentsin Euroarktisen alueen kulttuuristipendi. Valokuvataiteen Valtion palkinnon hän sai vuonna 2007 ja Lapin taidepalkinto hänelle myönnettiin 1993.

https://jaakkoheikkila.ax/


Jaana Kotamäki on turkulainen ammattivalokuvaaja, valokuvataiteilija, kirjoittaja ja valokuvauksen kouluttaja. Hän työskentelee sekä studiossa että miljöössä ja asiakkaina ovat niin yksityiset kuin yrityksetkin.

Jaana Kotamäki on turkulainen ammattivalokuvaaja, valokuvataiteilija, kirjoittaja ja valokuvauksen kouluttaja. Hän työskentelee sekä studiossa että miljöössä ja asiakkaina ovat niin yksityiset kuin yrityksetkin. Luonnon kuvaaminen on myös iso osa hänen työtään. Hän kirjoittelee ja kuvittaa säännöllisesti luontoteemaan liittyviä artikkeleita eri valokuvausalan lehtiin ja tekee yhteistyötä eri sisustusfirmojen kanssa, ja näin hänen kuvansa päätyy niin akustiikkatauluihin kuin seinien tapetointiinkin. Valokuvaus on Kotamäelle tänä päivänä yhtä kuin ammatti, intohimo ja elämäntapa. Kotamäen kuvia on palkittu useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä valokuvakilpailuissa.

https://www.jaanakotamaki.com/


Aki-Pekka Sinikoski (vas) asuu ja työskentelee Helsingissä. Parhaiten hänet tunnetaan muotokuva- ja dokumenttivalokuvaajana sarjoistaan Finnish Teens (2011), Last Machos (2016) sekä New Ghosts (2011–2058). 
Astrid Sinikoski (oik) opiskelee ensimmäisellä luokalla lukiossa. Hän pelaa koripalloa, rakastaa eläimiä ja harrastaa piirtämistä.

Aki-Pekka Sinikoski asuu ja työskentelee Helsingissä. Parhaiten hänet tunnetaan muotokuva- ja dokumenttivalokuvaajana sarjoistaan Finnish Teens (2011), Last Machos (2016) sekä New Ghosts (2011–2058). Taiteellisissa prosesseissaan Sinikoski pyrkii vangitsemaan ajan kulumisen, mistä johtuen projektit ovat usein pitkiä ja aikaa vieviä. Hän ei etsi ratkaisevia hetkiä vaan kuvaa pikemminkin pysähtyneisyyttä näiden hetkien jälkeen. Sinikoski on toiminut Helsinki Biennalen taiteellisena johtajana 2006–2009. Vuonna 2020 hän debytoi lastenkirjailijana teoksellaan Kuun valossa (ruot. Under månen, Schildts & Söderströms). Tämä haikean lohdullinen ja filosofinen kirja kertoo lapsen elämästä äidin kuoleman jälkeen. Sinikoski toivoo kirjan tuovan valoa ja lämpöä sinne missä sitä eniten tarvitaan. 

Astrid Sinikoski opiskelee ensimmäisellä luokalla lukiossa. Hän pelaa koripalloa, rakastaa eläimiä ja harrastaa piirtämistä. Hänellä on isänsä kanssa yhteinen punkia ja teknoa soittava yhtye, Raidalliset Lapset. Yhtye ei tosin ole julkaissut koskaan mitään muuta kuin punkia, koska kumpikaan ei ole vielä oppinut soittamaan teknoa.

Aki ja Astrid Sinikoski

New Ghosts (2011–2058)

Hanko Fotofestival 2023

“Emme usko kummituksiin, emmekä valokuviin. Uskomme toisiimme.”

New Ghosts kertoo isän ja tyttären suhteesta toisiinsa sekä heidän yrityksestä ymmärtää elämää, muutosta ja ajan kulumista. Kuvat nostavat esiin kysymyksiä identiteetistä, aikuisuudesta ja lapsuudesta, elämästä ja kuolemasta – millaisia esikuvia, ihanteita ja tulevaisuuden skenaarioita luomme toinen toisillemme?

Ollessamme pieniä pelkomme on helppo nimetä. Pelkäämme hirviöitä, kummituksia tai vaikkapa ikkunan takaa kurkottelevan oksan varjoa. Varttuessamme peloista tulee kuitenkin usein abstraktimpia. Nämä uudet hahmottomat pelot luovat uusia kummituksia, joille ei ole entuudestaan nimeä. Kummitustutkielmaansa kuvatessaan Sinikosket ovat huomanneet, että pelot ovat usein unelmien peilikuvia. Kun kummitukseen tutustuu paremmin tulee ikään kuin kesyttäneeksi aiemmin kasvottoman hahmon, jolloin se muuttuu portiksi kohti omia unelmia. 

Kummitustutkielmaansa kuvatessaan isä ja tytär ovat viettäneet pitkiäkin aikoja tien päällä. Näillä matkoilla he ovat paitsi kuvanneet uusia kuvia myös järjestäneet kymmeniä lyhytkestoisuutta juhlistavia, performatiivisia näyttelyitä. Yhteistä näille näyttelyille on ollut, ettei niiden paikkaa tai aikaa olla koskaan kerrottu etukäteen. Näyttelyvieraiksi on siis päätynyt täysin sattumanvarainen joukko ihmisiä ja gallerioiksi ovat kelvanneet niin metsät, rauniot kuin lähiöiden tyhjennetyt uima-altaat.

Aki ja Astrid Sinikosken kummitustutkielma on saanut alkunsa vuonna 2011. Sarjan on määrä valmistua vuonna 2058 Aki-Pekan täyttäessä 80 ja Astridin 50 vuotta. Tähän mennessä New Ghosts on ollut esillä neljällä eri mantereella.

https://www.sinikoski.com/