Luennoitsijat 2022

Tämän vuoden luennoitsijat ovat Heikki Willamo ja Kikka Niittynen, Pekka Tuuri, Lars Sundström, Aarni Vuori ja Patrick Bagge.

Asumme Karjalohjalla, yli sata vuotta vanhassa kansakoulussa Niittywillassa. Paikka on ollut perheemme ja monien eläintemme koti 27 vuotta. Näinä vuosina olemme tehneet puolen hehtaarin tontistamme luonnon monimuotoisuutta vaalivan pienen keitaan yksipuolisen tehomaatalouden ja metsätalouden keskelle.

Olemme molemmat valokuvaajia. Vanha kansakoulurakennus, sen historia, vuosi
vuodelta monimuotoisemmaksi muuttuva piha sekä näiden vuoropuhelu ovat olleet
meille inspiraation lähteinä siitä asti, kun tänne muutimme. Olemme valokuvanneet
kotipiirimme elämää ja tehneet muistiinpanoja pihan luonnosta, etsineet ja löytäneet
innostavaa ja merkityksellistä kuvattavaa omasta lähiympäristöstä.

Espoolainen Pekka Tuuri on kuvannut vedenalaisia maailmoja jo yli 30 vuoden ajan. 

Pekka on aktiivinen ja intohimoinen kuvaaja, joka on erikoistunut suomalaisiin vesiin. Vedenalaisen luontokuvauksen lisäksi Pekka kuvaa sukeltajia, hylkyjä, kaivoksia jne. 

Pekka on kaksinkertainen Vuoden Luontokuva-voittaja (2010, 2021) ja monikertainen vedenalaisen valokuvauksen SM- ja PM-voittaja. Pekka julkaisi valokuvateoksen Vedenalainen Suomi vuonna 2013. Kirjan pohjalta alkanut Facebook-sivu Vedenalainen Suomi päivittyy edelleen aktiivisesti.

Hanko on Pekan suosima kuvauspaikka. Manner-Suomen kirkkaimmat vedet ja monipuolinen luonto ja hienot hylyt vetävät puoleensa. Pekan tuleva kuvaesitys onkin osuvasti nimeltään ”Hulluna Hankoon V2.0”

Kuvaan lähiluontoa kotiseudullani Raaseporissa, Länsi-Uudellamaalla.   

Kuten aina luontokuvauksessa, kohteen tunteminen on aivan ehdotonta. Lähiluonto on lähellä, sen saavuttaa nopeasti ja sinne voi helposti palata aina uudelleen. Sen lisäksi katson lähiluonnossa liikkumisen olevan ekologista ja kestävän kehityksen mukaista.          

Kuvausfilosofiani on kertoa tarinoita, joissa kuvat tukevat kertomusta ja vievät ajatusta eteenpäin muodostaen toimivan kokonaisuuden.                                                                                 

Esikoiskirjani Siipien havinaa, julkaistiin syksyllä 2017. Toinen kirjani Silmänräpäyksessä, ilmestyi syksyllä 2019.

Olen hankolaissyntyinen avaruusvalokuvauksen harrastaja, jonka innostus avaruuteen, maailmankaikkeuteen, fysiikkaan ja estetiikkaan syttyi jo nuoruudessa. Avaruusvalokuvauksesta löytyi keino yhdistää kiinnostuksen kohteet. Nykyiset pääasialliset kuvauspaikat Suomen lisäksi ovat löytyneet Fregenal de la Sierrasta Espanjasta ja Chilen Rio Hurtago Valleysta, joissa kuvaan mm. galakseja, tähtijoukkoja ja tähtisumuja.

Patrick Bagge kuvaa pääasiassa Raaseporissa ja on tunnettu luontokuvistaan. Linnut ovat viimeiset 10-15 vuotta olleet hänen pääaiheenaan. Kuvia hän julkaisee eri nettisivuilla.