Aapo Huhta
Valokuvataiteilija Aapo Huhta (s. 1985) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Hänen työnsä keskittyy kokeelliseen dokumentarismiin ja kemiapohjaisen kuvan mahdollisuuksiin ja mahdottomuuksiin. Huhta on julkaissut kolme valokuvakirjaa. Vuonna 2016 hänellä oli ensimmäisenä suomalaisena valokuvaajana yksityisnäyttely Tukholman Fotografiskassa hänen saatuaan museon jakaman nuoren pohjoismaisen valokuvaajan palkinnon. Vuonna 2020 hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Taiteellisen työskentelyn ohella hän toimii vierailevana opettajana Kuvataideakatemiassa ja Lahden Muotoilu- ja taideinstituutissa.
Stefan Bremer
Stefan Bremer on helsinkiläinen valokuvaaja, kuvataiteilija sekä opettaja. Hän opiskeli 1970-luvulla Taideteollisessa Korkeakoulussa (nyk. Aalto yliopisto). Siitä lähtien hän on opettanut Suomen taidekouluissa sekä Tukholman Fotoskolanissa että Göteborgin Yliopistolla. Melko suuri osa suomalaisista nuorista ja seminuorista valokuvaajista ovat olleet Stefan Bremerin oppilaina.
Bremer on ollut esillä ympäri maailmaa lukuisissa yksityis- sekä ryhmänäyttelyissä ja hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa sekä yksityisissä taidekokoelmissa.
Stefan Bremerin uudet työt käsittelevät monia valokuvauksen perusasioihin liittyviä tasoja, tutkimalla ajan elementtejä, mittakaavaa sekä valon ominaisuutta. Kamera voi rekisteröidä tuhannesosaa sekunnissa yhdessä otoksessa, viipaloida aikaa tavalla jolla silmä ei näe. Mittakaava vaihtelee mikroskooppisista partikkeleista laajoihin lintuperspektiiveihin.
Niko Laurila
Niko Laurila on intohimoinen tarinankertoja, jonka tavoitteena on jättää unohtumattomia jälkiä. Yli 140 000 seuraajan voimalla hän tuottaa laadukasta sisältöä, joka koskettaa mm. luonnon ystäviä ja innoittaa seikkailijahenkisiä. Niko liikkuu matkailuautolla ympäri Suomea ja Pohjolaa.
Taipale Nikolla valokuvauksen parissa alkoi jo 13-vuotiaana ja ensimmäinen kuvausyrityksen Niko aloitti vuonna 2015. Siitä lähtien hän on tehnyt täysipäiväisesti töitä kuvausalalla. Niko tarjoaa ammattimaista palvelua yrityksille, olipa kyseessä sitten erityyppiset mainoskuvaukset, henkilökuvaukset tai tapahtumakuvaukset. Niko on työskennellyt erilaisissa projekteissa, esimerkiksi mainosten, kiinteistökuvausten, matkailun, ruokakuvausten, tuotteiden ja vaatebrändien parissa. Niko on pitänyt näyttelyitä kuvistaan mm. Hollanin Haagissa Eurojustissa Euroopan Unionin tiloissa & Afrikan Nigeriassa Suomen suurlähetystössä.
Vuonna 2018 Niko valittiin Vuoden Porvoolaiseksi ja vuonna 2020 Uudenmaan Yrittäjät kruunasivat hänet Vuoden nuoreksi yrittäjäksi.
Vapaa-ajalla hänet tunnetaan seikkailuista mustalla matkailuautollaan, revontuli seikkailuistaan ja loputtomasta himosta ikuistaa maisemia. Nikolla on myös oma kameravuokraamo, maisemakuvien kivijalkakauppa ja monenlaista palvelua:
https://northernlights.nikolaurila.fi
https://www.kameravuokraamo.fi
Sanna Kannisto
Sanna Kannisto on valokuvannut luonnon lajien moninaisuutta kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuosien varrella Kannisto on kehittänyt omaleimaisen kuvallisen ilmaisutavan, jossa yhdistyvät luontokuvaus, valokuvataiteen keskeiset kysymykset ja tieteelliset tavat esittää luontoa.
Kannisto työskentelee usein tiiviissä yhteistyössä luonnontutkijoiden kanssa pohtien kuvissaan taiteen ja tieteen rajapintoja. Hän ei tutki vain eri lajien piirteitä vaan myös tieteellisen visualisoinnin koodeja. Myös oma positio toimijana, kokijana ja tutkijana on tarkastelun alla.
Hänen kehittämänsä kenttästudio toimii sekä laboratoriona että esiintymislavana valokuvausprosessille.
Viime vuosina Kannisto on keskittynyt kuvaamaan lintuja. Hän on työskennellyt mm. Hangon lintuasemalla, sekä lintuasemilla Ponzan saarella Italiassa, että Baikalilla Venäjällä. Hänen studiokuvistaan ihmistä katsoo lintu, joka on hetkeksi erotettu luonnosta ja tuotu osaksi tutkimusta ja kulttuuria. ”Usein kuvatessa tulee tunne siitä, että on jonkun hyvin erityisen, melkein taianomaisen, äärellä. Usein tutkiva katse esitetään hyvin yksisuuntaisena niin, että ihmiset ovat niitä jotka tarkkailevat eläimiä. Mutta se on molemminpuolista. Kuvaustilanteessa lintu tarkkailee myös minua aktiivisesti ja sen katse on kuvissa tärkeä”. Kanniston teoksissa on läsnä myös vahva henkilökohtaisen ilmaisullisen kerronnan tarve. Huoli luonnontilasta, muun muassa lintu- ja hyönteislajien vähentymisestä, on taiteilijalle tärkeä aihe. Visuaalisesti kauniiden kuvien välityksellä Kannisto hakee katsojissa tunnereaktiota, jolla voi vaikuttaa myös asenteisiin.
Sanna Kanniston valokuva-ja videoteoksia on ollut esillä noin sadassa näyttelyssä 30 eri maassa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 Sanna Kannisto sai Valokuvataiteen valtionpalkinnon ja 2012 Suomen kulttuurirahaston elämäntyöpalkinnon.
Taiteilijan teoksia löytyy useasta merkittävästä museokokoelmasta kuten Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne, Pariisi, Ranska; Maison Européenne de la Photographie, Ranska; Fotomuseum Winterthur, Sveitsi; Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki.
Juha Metso
Juha Metso (s. 1965) on menestynyt sekä sanomalehti- että taidevalokuvaajana. Hän aloitti uransa lintujen kuvaamisesta. Hän on tehnyt yli 30 teosta, joiden aiheet vaihtelevat Venäjästä voodoohon. Kohteina ovat olleet muun muassa Ville Haapasalo, Pentti Linkola, Miina Äkkijyrkkä, Juice Leskinen, Kari Peitsamo ja Sielun Veljet.
Anna-Stina Nykänen
Anna-Stina Nykänen (s. 1961) on Helsingin Sanomien toimittaja, yksi Suomen tunnetuimpia ja rakastetuimpia kirjoittajia. Hänet tunnetaan kolumnistina, humoristina ja kansakunnan mielialoja luotavien esseiden kirjoittajana. Häneltä on julkaistu korona-aikaa käsittelevä kirjoituskokoelma Yksin kotona.